Gör träningen till en livsstil

Många kämpar hela livet med att få till regelbunden träning utan att lyckas. Kanske blir det några veckor efter nyår eller någon månad innan sommarsemestern men aldrig mer än så. I denna text går vi igenom några tips för den som vill komma igång och framförallt fortsätta träna livet ut.

Hemligheten ligger i att göra träningen till en del av sin livsstil. Att träna bör vara ett lika naturligt inslag som att borsta tänderna och gå till jobbet. Det kan dock ta ett tag innan träningen är en rutin bland alla andra i vardagen. Under de första veckorna gäller det därför att göra träningen tillräckligt rolig för att du inte ska ge upp. Ett smart sätt är att sätta upp belöningar som du får varje gång du har genomfört ett träningspass. Fundera på vad som skulle motivera dig. Kanske är det ett långt varmt bad eller en skön dusch? Varför inte unna dig extra lyx i form av hudvårdsprodukter från Medik8 såsom en ansiktsmask eller effektiv ansiktskräm? Hos Hudoteket kan du enkelt beställa det du önskar och få det levererat hem till dig.

Tidseffektiv träning

För att träningen ska kunna bli ett naturligt inslag i din vardag behöver den fungera praktiskt. Tar den för mycket tid kommer den aldrig att kunna bli en del av din livsstil. Känner du dig stressad av jobb, familj och andra aktiviteter är hemmaträning ett bra tips. Då har du alltid träningen nära till hands. En träningsmatta och eventuellt några hantlar och ett gummiband är det enda som behövs.

Ett annat alternativ är att få träningen avklarad till eller från ditt arbete. Att transportlöpa eller cykelpendla kan vara bra alternativ. Även raska promenader kan fungera om du inte har för långt att gå. Du kan även välja att gå av bussen eller tåget tidigare än du behöver för att promenera eller jogga sista biten hem. För att träningen till och från jobbet ska bli bekväm bör du investera i en bra ryggsäck och bekväma skor. Idag finns det till och med ryggsäckar som går att springa med.

Träningsplanering för kvinnor

Att planera träning för kvinnor skiljer sig delvis åt jämfört med att planera för män, även om grunden förstås är densamma. För en kvinna kan det vara lättare att bygga muskler under en viss tid i menscykeln. Vill du få maximalt resultat är det därför bra att lägga in styrketräningen under dessa veckor. Har du mycket mensvärk är det också smart att undvika att planera in träning under dessa dagar.

Boka in motionslopp

Har du, trots att du planerat träningen på bästa sätt, svårt att hålla motivationen uppe? Då kan det vara så att du behöver en ordentlig morot för att inte ge upp. Att boka in en rejäl utmaning ett år fram i tiden kan vara precis det du behöver. Kanske kan första Vasaloppet vara något för dig? Eller varför inte ett maratonlopp? Det viktiga är att målet är tillräckligt inspirerande och utmanande så att du genomför träningen som behövs.