Första Vasaloppet

Du har anmält dig till Vasaloppet, eller så är det någon annan som har anmält dig. Grattis! Du har en rolig utmaning framför dig.

Förbered dig väl

Att åka Vasaloppet är jätteroligt, i alla fall om du är förberedd. Det finns personer, oftast pensionärer, som åker det varje år, så det är helt möjligt att du både tar dig igenom loppet och gillar det. Börja med att skaffa dig ett par riktigt bra skidor och skidpjäxor. Gå till en sportaffär och be dem om hjälp. Du bör också ha bra träningskläder som håller dig varm, samtidigt som du inte svettas.

Kom igång med träningen i tid. Naturligtvis är det bästa att träna på skidor så mycket som möjligt, men om det inte finns nog med snö tränar du på andra sätt. Professionella längdskidåkare tränar med rullskidor, men gör det bara om du tycker att det är roligt. Du kan springa, använda crosstrainer och cykla för att bygga upp kondition. Gå till gymmet och träna med fria vikter för att bygga upp mage och rygg. Finns det en stakmaskin? Använd den. Du kan också använda roddmaskinen som är perfekt för skidåkare. När väl snön kommer bör du åka så mycket som möjligt. Man brukar generellt säga att du bör ha 40 mil i benen.