Träning för kvinnor

Att träna är bra för hälsan men om du nyligen har gjort en bröstförstoring ska du ta det lugnt med träningen ett tag. Du ska avstå från tyngre lyft de första veckorna efter operationen. När sex veckor har gått har huden hunnit anpassa sig till den nya storleken och du kan börja träna som du gjorde innan du genomförde operationen. Läkningsprocessen är individuell så om du vill veta vad som gäller i ditt specifika fall är det bästa att kontakta kliniken som genomförde operationen. När du har förstorat brösten kan du träna precis som innan men du kanske behöver extra stöd genom en bra sport-BH. Det kan kännas ovant till en början när du inte är van att träna med stora bröst.

Träna styrka i början av menscykeln

När det kommer till träning är kvinnor lika lämpade att springa långt och lyfta tungt som män. Däremot finns det vissa fysiologiska skillnader mellan kvinnor och män som behöver tas hänsyn till när det kommer till träning. Den stora skillnaden är att kvinnor menstruerar. Det gör att kvinnors hormonnivåer ändras under en månad och det påverkar måendet, prestationer och vilka resultat träningen ger. Forskning visar att om en kvinna tränar efter menstruationscykeln kan träningen ge mer effekt. Kvinnor har helt enkelt lättare att bygga muskler under en viss tid i menstruationscykeln. De två första veckorna i menstruationscykeln har du lättast att bygga muskler. Det beror på att hormonet östrogen ökar under dessa veckor och har en positiv inverkan på musklerna. Därför kan du med fördel lägga in tyngre styrketräning den perioden. Att styrketräna är viktigt för alla kvinnor i alla åldrar för att kunna bibehålla muskelmassa. Alla människor behöver starka muskler för att ha behålla orken, balansen och för att hålla igång ämnesomsättningen.

Styrketräningstips för nybörjare

När du ska börja styrketräna ska du bestämma hur många gånger du ska träna i veckan. Som nybörjare kan det vara enkelt att dela in kroppen i ett underkroppspass och ett överkroppspass. Träna minst två styrkepass så att du har kört igenom hela kroppen under en vecka. När du har bestämt vilka muskelgrupper du ska träna ska du bestämma vilka övningar du ska köra. Ett tips är att börja med basövningar. De inkluderar flera muskler samtidigt och är relativt enkla att utföra. Fokusera i första hand på att träna de stora muskelgrupperna som ben, rygg, bröst och axlar. Om du vet att du är svagare i några muskler kan du lägga lite extra fokus där.