Kom igång med hemmaträning

Att träna är något alla människor mår bra av att göra. Men ibland är tiden knapp och det finns lite eller ingen tid kvar för träningen. För att få till några träningspass i veckan kan det vara en bra idé att träna hemma. Ett tips är att du köper en crosstrainer och några vikter. Då har du ett litet men bra hemmagym där du kan träna både styrka och kondition. En crosstrainer är perfekt för dig som inte gillar att springa men ändå vill träna kondition. Att träna på en crosstrainer är mer skonsamt än att springa, vilket gör att den lämpar sig bra för kvinnor som är gravida eller för människor som har ont i knän, fötter eller höfter. En stor fördel med en crosstrainer är att den aktiverar hela kroppen genom att du arbetar med armarna. Du kan placera crosstrainern framför tv:n om du vill ha underhållning medan du tränar. En crosstrainer kan du köpa oavsett om du bor i lägenhet eller hus.

Kombinera kondition och styrka

När du tränar hemma slipper du böket med att ta dig till gymmet, vilket tar en del tid. För att få till dina träningspass hemma är det bra att planera när du ska träna. Lägg upp ett hållbart schema som du sedan håller dig till. När du vet vad du ska träna och när är det enklare att komma igång. Det är också betydligt högre chans att träningen blir av. Om du dessutom lägger fram träningskläder och förbereder allt ökar chanserna ytterligare. Att variera din konditionsträning på crosstrainern med olika styrkepass är bra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla tränar styrka någon gång i veckan. Det finns massor med övningar som du kan utföra utan redskap. Men redskap kan göra träningen lite roligare och mer motiverande. Några redskap som kan vara bra att ha hemma är en träningsmatta, hantlar, gummiband och hopprep.

Hitta motivation

Vissa dagar lyser motivationen med sin frånvaro. För att peppa igång dig själv finns det några bra knep. Gör en riktigt bra spellista som du blir glad och får energi av. Det kan hjälpa dig att komma i rätt stämning. Att sätta upp träningsmål kan också vara motiverande. Om du fokuserar på målet och ser varje träningspass som ett steg närmare målet kan du motivera dig de dagarna det känns lite tungt. Du kan också försöka fokusera på känslan du får efteråt. Efter träningen är du fylld av endorfiner och livet känns bra. Ta fasta på den känslan.