Träna självförsvar

Vi har blivit medvetna om vikten av träning och motion för att hålla oss så friska som möjligt. Svenskar tränar mycket men i och med att vår värld blivit mer otrygg innebär det att när du endast tränar motion eller vanliga sporter kommer dessa inte att vara någon hjälp om du utsätts för överfall. Det finns träning som kan stärka din möjlighet att försvara dig själv om du har oturen att utsättas för en attack. Intresset för självförsvar ökar, särskilt för tjejer och kvinnor, i och med att de känner sig sårbara i dagens samhälle. Polisen kan inte vara överallt och det är upp till varje individ att tänka mer på sin egen säkerhet.

Vad är självförsvar?

När du tränar självförsvar kommer du att lära dig att värna dig själv vid en fysisk attack eller konfrontation. Flera kampsporter lär ut tekniker för självförsvar men denna träning är inte samma som kampsport träning för exempelvis tävlingar. Kampsport är en benämning för övningar, träning eller sport som innebär förberedelse för närstrid. Träningen kan vara fokuserad på tävling, personlig utveckling eller självförsvar. Självförsvar handlar om att träna din förmåga att försvara dig själv i en verklig och farlig situation. Det finns många olika typer av kampsporter du kan träna som exempelvis Krav Maga, Thaiboxning, MMA (Mixed Martial Arts), Karate, Judo, Jujutsu, Aikido och Taekwondo.

Mobiltelefonen

Även om självförsvar handlar om att träna för att kunna försvara dig själv i en farlig situation är mobiltelefonen en ovärderlig hjälp. Du kan med träning försvara dig tillräckligt för att fly en farlig situation men med en fungerande mobil kan du kontakta polis för hjälp. Det är därför viktigt att skydda din smartphone och se till att den inte skadas eftersom den är ditt viktigaste hjälpmedel om du utsätts för brott. Hos Teknikdelar online kan du till exempel hitta fina iphone 13 pro max skal till bra pris. Ett skal för iPhone 13 Pro Max bör vara tillverkat av silikon eller TPU för att verkligen kunna ge det skydd din mobil behöver. Dessa material är mjukare och har större förmåga att kunna absorbera stötar än exempelvis skal av plast. Teknikdelar säljer många olika iPhone 13 Pro Max skal som inte bara har en häftig design men som dessutom kommer att skydda din mobil på riktigt.

Vad säger lagen?

Självförsvar kallas inom lagen nödvärn och det finns fyra olika omständighet när nödvärn är accepterat. Vid ett påbörjat brottsligt angrepp mot din person eller din egendom har du rätt att försvara dig. Du kan använda självförsvar mot en eller flera personer som burkar våld eller hotar att använda våld mot dig för att hindra återtagande av egendom. Du har rätt att försvara dig mot personer som olagligen och utan lov försöker tränga sig in i ditt hus, gård, fartyg eller rum. Detta gäller även för personer som vägrar lämna din bostad efter det att de blivit tillsagda att gå. Var däremot observant på att inte använda mer våld än vad nöden kräver. Det innebär att när du är tränad i kampsport och självförsvar måste du kunna besinna dig så att du inte använder mer våld än vad nöden kräver. Det gäller med andra ord att använda så lite våld som möjligt, fly faran och kontakta polisen så att de kan ta hand om personen eller personerna som attackerat dig.