Öka självkänslan med operation – Är det möjligt?

Huruvida självkänslan och självförtroendet kan bli bättre med en operation är väl omdiskuterat. Idag är det många som väljer att ta till olika skönhetsbehandlingar för att känna sig yngre, få friskare hy eller för att på annat sätt förstärka eller förbättra sitt utseende. Om en operation eller en skönhetsbehandling kan förbättra självkänslan eller inte beror troligtvis på vem du frågar, men visst finns det många människor som har fått självförtroendet tillbaka efter att ha gjort mindre såväl som större korrigeringar.

Ett vanligt missförstånd är att en plastikoperation eller injektion alltid grundar sig i att man vill uppnå den bild av skönhet som samhället har satt upp, men så är inte alltid fallet. Det finns många olika anledningar till varför man vill förändra en kroppsdel på något sätt. Det kan handla om att man har varit med om en olycka där delar av kroppen har förändrats eller att man har gått ner mycket i vikt. Hos kvinnor är det inte ovanligt att vilja utföra behandlingar eller ingrepp efter en graviditet, som sätter stora påfrestningar på kroppen. Några vanliga behandlingar är bland annat ”Tummy-tuck”, bröstlyft, bröstförstoring och fettsugning. Även användning av injektioner som fillers eller botox är vanligt förekommande.

Kan man få bättre självkänsla med ett bröstlyft?

Svaret kan variera beroende på vem du frågar, men majoriteten skulle nog hålla med genom ett rungande ja. Är det så att du länge har känt att dina bröst inte är lika fylliga och fasta längre kan ett bröstlyft ge dig självförtroendet tillbaka. Huruvida ditt självförtroende har påverkats eller inte beror naturligtvis på vem du är som person och hur din kropp ser ut idag. Vissa bryr sig inte, medan andra kan tycka att det känns svårt och jobbigt att visa sig utan underkläder eller på stranden.

När en kirurg utför ett bröstlyft finns det flera sätt att gå tillväga. I samband med ett bröstlyft är det inte ovanligt att man även fyller ut brösten med implantat eller att man gör en förflyttning av vårtgården. Vad som krävs i det enskilda fallet bestäms över en konsultation.

Måste man utföra ett ingrepp för bättre självkänsla?

Absolut inte! Om du upplever att du har dåligt självförtroende eller dålig självkänsla på grund av hur du ser ut kan du också vända dig till vården. Här kan du få någon att prata med och tillsammans kan ni hitta ett sätt för dig att bygga upp ditt självförtroende igen. Att utföra en skönhetsbehandling eller ett kirurgiskt ingrepp ska aldrig vara påtvingat och det är viktigt att du utför det för din egen skull. Inte för någon annans.

Obs! Ett ingrepp innebär nästan alltid någon form av operation, snitt eller injektion. Se därför till att du vänder dig till en professionell klinik där behandlarna är certifierade och utbildade.