Livsstilar och arbetskulturer

När det kommer till att leva livet som man vill är detta något som anses vara givet i Sverige och många delar av Europa. Svenskar och européer har nämligen stora friheter när det kommer till att ta egna beslut utan att myndigheter, företag och andra personer lägger sig i. Dock ser världen annorlunda ut i andra länder och arbetskulturen kan vara mycket hårdare i länder som Singapore och Japan. Därför kommer denna artikel kolla närmre på olika livsstilar och arbetskulturer i världen.

Traditionellt tankesätt kring arbete på kontoret

På grund av covid-19 har många företag börjat tillåta att anställda arbetar hemifrån. Detta är något som anses vara ganska främmande i många kulturer då tilliten till anställda är relativt låg. Sverige är faktiskt ett av de länder där ett relativt traditionellt tankesätt råder kring att arbete utförs på kontoret. Detta är på grund av en kombination av låg tillit från arbetsgivare, men också på grund av att svenskar tycker om att släppa jobbet efter att man åker hem. På så sätt blir arbete på kontoret en tydlig brytpunkt i dagen då det inte går att ta med jobbet hem. Dock har det blivit allt svårare de senaste åren att hitta bra kontorshotell i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö. Därför kan det vara bra att besöka hemsidor som Workaround då de har flera bra kontorshotell på sin hemsida i stadsdelar som Norrmalm, Östermalm, Södermalm, Vasastan och Kungsholmen. På så sätt behöver det inte vara speciellt svårt att hitta rätt kontor.

Långa arbetspass i Asien

I Sverige får man i regel övertidsersättning om man jobbar över. Detta regleras i kollektivavtalen, vilka de allra flesta arbetsgivarna har. Detta är till skillnad från länder i Asien där arbetskulturen är betydligt hårdare och anställda förväntas arbeta tills jobbet är utfört. Ofta handlar det dock om kontorsarbete, vilket inte är fysiskt krävande. Dock kan långa arbetstider påverka psyket hos de anställda och det kan också påverka relationer i privatlivet. Detta kommer ofta som en chock för européer som kommer till Asien för att jobba i ett par år och det kan till och med göra att en del flyttar tillbaka till Europa lite tidigare.

Tystnadskultur och respekt

Till sist är det också viktigt att nämna olika typer av tystnadskultur och respekt i olika delar av världen. Detta är något som är mycket främmande i Sverige där nästan allt kan diskuteras ganska högljutt. I länder som Japan och Sydkorea är detta inte lika givet, utan det är oftast chefen som sätter agendan och den respekteras genom en tystnadskultur. Dessutom förväntas också juniora anställda ha en naturlig respekt för äldre anställda inom företaget. På så sätt byggs tystnadskulturen på ytterligare genom att yngre personer inom bolaget inte vågar lyfta saker som de tänker på.