Koppla ned och ladda upp

Många svenskar drömmer om att inte vara så uppkopplade hela tiden. Att ständigt vara närvarande tär på de mentala krafterna. I takt med att allt mer flyttar till den digitala världen blir behovet allt större av att ibland kunna koppla ned och ladda upp sig. Här kommer tips på temat.

Söka sig mot det naturliga

I ett försök att få en variation från dagens skärmsamhälle är det inte konstigt att många vänder sig mot naturen. Ute i skog och mark finns det inga skärmar, särskilt om man avstår eller är restriktiv med användandet av mobiltelefon. Att vara i kontakt med naturen brukar kunna lugna sinnet och det kan rent av kännas enklare att inte vara uppkopplad när man befinner sig ute i det gröna. Att odla och pyssla med olika ekologiska fröer är också ett sätt att både koppla ned och ladda upp energi.

Fysisk aktivitet utomhus

Ett bra sätt att släppa skärmtiden är att göra sådant där skärmar knappast går att använda. Att vara utomhus och springa, gärna utan hörlurar, är avkopplande för hjärnan. Ju längre löpturer man mäktar med, desto mer skär man ned på dagens skärmtid. Även promenader fungerar vanligen bra, även om man då kan vara lockad att titta på mobiltelefonen emellanåt. Andra aktiviteter utomhus som är bra för skärmfri tid kan vara att paddla, cykla eller fiska. Det gäller att hitta något där händerna är för upptagna för att kunna ta upp mobiltelefonen. Genom att hitta ett intresse ute i naturen, minskar man automatiskt tiden för att vara uppkopplad och tillgänglig på nätet. Som bonus får man solljus och frisk luft, vilket brukar vara bra för den allmänna hälsan.

Fördelar med skärmfri tillvaro

När människor tillbringar så stor del av dagen framför en skärm av något slag, behöver hjärnan verkligen tid att vara utan uppkoppling. Ordet ”avkoppling” har således fått en ny innebörd. Även om skärmtid i sig inte är farligt innebär det ofta långa sessioner av stillasittande, som sannerligen inte är optimalt för våra kroppar. Att få in en timme med fysisk aktivitet där skärmen inte finns med, kan göra att resten av dagen blir betydligt mer energifylld. Den som inte tycker att skärmtiden stjäl för mycket av dagens timmar bör prova att räkna hur ofta man sitter framför en skärm. Hit bör räknas datorer, surfplattor, teveapparater och mobiltelefoner. Om man sanningsenligt skriver upp den tiden, inser man förmodligen att det i varje fall är betydligt mer än man kunnat ana.