Ekonomiska tips till senioren

När du äntligen har blivit pensionär och lämnat arbetslivet bakom dig är det dags att leva livet. Men när du går i pension går inkomsten ner. Hur mycket mindre du får beror på din lön, tjänstepension och eget pensionssparande. Det kan vara en omställning att helt plötsligt ha mindre pengar att röra dig med varje månad även om du visste att det skulle komma. För att dryga ut din pension och få pengarna att räcka längre och till mer saker finns det några bra saker som du kan göra. Att bland annat utnyttja seniorrabatt är en väldigt bra grej. Du som senior kan du spara många kronor på att kolla in vilka rabatter som finns innan du köper något, tecknar ett nytt abonnemang eller ska ut och resa. Det finns nämligen rabatter på allt från bredband och mobilabonnemang till matkassar och resor.

Få koll på utgifterna genom en budget

För att få en bra koll på din ekonomi är det bra att göra en översyn av din privatekonomi. Samla alla utgifter, både fasta och rörliga, för att se vad pengarna egentligen går till. När du har det svart på vitt är det lättare att se vad du har för onödiga utgifter som du kanske kan minska eller eliminera. När du har samlat alla utgifter sätter du dem i relation till inkomsten. Då ser du hur mycket som finns kvar att använda till roliga saker för nöjes skull. Det är lätt att pengarna rinner mellan fingrarna och du inte har någon koll på var de tar vägen. Därför är en budget bra att ha. Glöm inte att fortsätta att pensionsspara även fast du har gått i pension, tänk bara på att anpassa risken. När du har gjort en budget ser du tydligt vilket utrymme du har att spara. Försök hitta en bra balans mellan sparandet och att leva livet. När du är pensionär är det dags att verkligen leva ut dina drömmar och göra de där sakerna som du inte kunnat göra när du arbetade.

Jämför olika försäkringar

För att få mer pengar i plånboken, förutom seniorrabatter, är ett tips att säga upp onödiga abonnemang som tidningsprenumerationer eller om du har flera streamingabonnemang. Det är pengar som du kan göra annat roligt för. Att jämföra olika försäkringar och elavtal med jämna mellanrum är också ett bra sätt att dra ner på kostnaderna. Mat är ofta en stor kostnad varje månad men genom att försöka planera dina matinköp, handla på extrapris och varor som är nära utgångsdatum kan du verkligen äta lika bra mat men till en billigare peng.