Dela lägenhet? Förebygg konflikterna

Att dela lägenhet är ett smart sätt att både få billigare boende och samtidigt kunna bo lite större. För många i större städer kan delat boende vara lättaste sättet att ens kunna flytta hemifrån. Det är också roligt att bo tillsammans med vänner, men det kan uppstå konflikter.

Fördelar med delat boende

Vill du flytta till Stockholm, Göteborg, Malmö eller Uppsala kan just delat boende vara det enklaste sättet för att få tag på en lägenhet inom rimligt avstånd. Drömmer du om att kunna flytta hemifrån är delat boende med vänner ett smart sätt att göra verklighet av drömmen. Du kommer betala mindre per kvadratmeter än om du behövde hyra en mindre lägenhet själv. Är ni ett större gäng kan ni rent av hitta ett hus att hyra. Det är skönt att veta att det alltid finns personer att vända sig till, att du inte är ensam (särskilt om du flyttat själv till en ny stad) och att ni är flera när det uppstår problem som läckande kranar.

Hålla ordning och städning

När ni flyttar ihop måste ni samtala om städning, hygien och att hålla ordning. Var mycket ärliga. Inse också att era definitioner av ”städat” kan skilja sig åt. För en person är det att man dammsuger varannan vecka och håller någorlunda ordning, för en pedant kan det handla om att avloppet i duschen rengörs en gång i månaden. Ni kan antingen besluta om olika ansvarsområden, särskilt om ni är hemma olika mycket, eller så skapar ni ett städschema. Ett tips är att besluta att diskhon ALLTID ska vara tom. Det är också klokt om ni har egna hyllor i både kylskåp och skafferi.

Glöm inte heller att samtala igenom hur sociala ni behöver vara med varandra och med vandras kompisar. Även hur mycket besök som är ok. Låt det vara ok att gå in på sitt rum och stänga dörren.