5 tips till tonårsföräldrar

Det är något speciellt med att vara tonårsförälder. Tonåringar är både jättemysiga och jobbiga på en och samma gång. Ena sekunden får de dig att gapskratta, nästa sekund undrar du om personen framför dig verkligen kan vara släkt med dig – för att du i nästa ögonblick inser att du var likadan i den åldern. Berg- och dalbana, både för barn och förälder. Din tonåring behöver dig, så håll ut och gör det bästa du kan.

1# De tycker bättre om dig än vad du tror

Det kan vara skönt att veta att din tonåring egentligen gillar dig. Men mer på en ”när vi är hemma och ingen kompis ser”-nivå. När de kommit upp i övre tonåren kommer de rent av att våga ha dig i samma rum som kompisarna utan att skämmas. Vad de säger till dig och vad de säger om dig när du inte är i närheten och det är något viktigt, är inte samma sak. Din tonåring som tycker att du är världens tönt kan i skolan försvara dina köttbullar eller smoothie både högt och stolt.

2# Ge din tonåring tid – i dubbel bemärkelse

Att vara tonåring är riktigt jobbigt. Både kropp och psyke förändras. Det är inte alltid som de själva hänger med. Tonåringar behöver mycket tid. Både tid med dig och tid då de får sitta och tänka. Samtala och lyssna på din tonåring, men låt den samtidigt få egentid ett tag. De gillar att sitta tysta i bilen och lyssna på musik eller bara stirra ut genom fönstret. De liksom behöver det. Om det har hänt något kan de också behöva tid att lugna ner sig. Låt din tonåring få sitta tio minuter i soffan eller på rummet, innan du börjar samtala. Men låt dem aldrig känna sig övergivna.

3# Gör saker tillsammans

Bästa sättet för att försäkra dig om att din tonåring inte gör dumma, rent av kriminella, saker är genom att ni gör roliga aktiviteter tillsammans. Tonåringar gillar både att shoppa och att vandra i skogen. Gå på bio, grilla korv, baka bullar och åk på minisemester bara ni två för en helg till Stockholm eller stugan på landet. Var förälder, inte kompis, men var en varm och rolig förälder.

4# Läxor

Människor är olika. Ett barn behöver att föräldrarna frågar om läxorna och gör dem sedan gärna i köket (gäller särskilt extroverta), för andra är det bara något jobbigt. Fråga om läxor, uppmuntra och hjälp till. Förstår ni er inte på matten? Hitta en film på Youtube om ”Pythagoras sats” eller ”multiplikation i 100-tal”. Det gäller alla ämnen. Ska din tonåring läsa en bok hemma? Låna samma bok på biblioteket och läs den själv.

5# Men du…

Låt din tonåring utvecklas. Bara för att den älskade Harry Potter under mellanstadiet, betyder inte det att den vill åka till Harry Potter Park i London, utan istället vill titta på gatumusiker som spelar på Trafalgar Square.