5 tips för att hitta vänner som vuxen

Det kan vara svårt att som vuxen hitta nya vänner. Om du flyttar till en ny stad eller om en skilsmässa, sjukdom eller något annat har förändrat ditt liv behöver du nya vänner. Här kommer fem tips.

Nya vänner

För att må bra behöver vi vänner. Det är hälsosammare att ta en fika med Budapestbakelse med en vän, än att äta supernyttigt dag ut och dag in i ensamhet. Samtidigt är det svårt att verkligen hitta nya vänner som vuxen. Dels är vi upptagna med jobb, dels så kan vi lätt tro att alla andra har kompisar och att ingen annan känner likadant.

1# Var en vän

Ja, du har hört det förut. För att få en vän måste man vara en vän. Om du faktiskt har relationer med människor men om du upplever att det aldrig blir mer än bekantskaper, kan du behöva tänka över varför. För det första: du är inte värdelös! Bort med den tanken. För det andra: du kan få vänner! Punkt. Men det kan vara klokt att medvetet tänka på att lyssna mer än du talar och att visa genuint intresse för andra människor, utan att passera deras integritet. Ett smart sätt att bygga relationer är faktiskt att hjälpa till. Håll upp dörrar, erbjud skjuts i bilen etc. Våga också bjuda in till en fika på stan.

2# Kompisapp

Idag finns det kompisappar. Du bor i Malmö och skulle vilja ha en vän. Då skapar du en profil på appen och kan börja träffa människor. Som dejtar, men som kompisar.

3# Facebookgrupper

Det finns många Facebookgrupper där du kan träffa kompisar. Dels grupper för ”nya i stan” eller andra som söker nya kompisar, men också hobbygrupper. Du gillar att sticka. Gå med i stickgruppen. Om du blir kompis med någon som bor tio mil bort är det lätt värt att ta bil eller buss dit och starta en vänskapsrelation.

4# Jobbet

Jobbet är bland de vanligaste ställena att träffa vänner. Följ med när kolleger ska äta lunch på restaurang, även om du gjort iordning matlådan. Häng med på afterski eller gå på vattengympan som andra arbetskamrater går på.

5# Hobbyer och lokala aktiviteter

Det bästa och lättaste sättet att träffa nya vänner är genom hobbyer och lokala aktiviteter. Börja rida, gå en kurs i att skapa egna smycken eller testa bergsklättring. Ett av de enklaste sätten att lära känna folk är genom körer. Kolla vilka körer som finns och börja sjunga. Du behöver inte gå i kyrkan för att få vara med i kyrkans körer, alla är välkomna.